fb pixel Осветление за стълбище - какво да изберем

Осветление за стълбище - какво да изберем

Добре осветеното стълбище не само повишава естетиката на имота, но и подсигурява безопасността на обитателите му. Затова при планиране на осветлението на стълбите е важно да се съобразим и с двата фактора – както естетическия, така и функционалния.

В днешната статия ще ви помогнем да изберете правилните осветители за стълбите като ви дадем нашите съвети за избора и ви предложим няколко конкретни варианта на подходящо осветление за стълбище. Разделяме ги функционално според това дали осветлението ще се използва за вътрешни стълби или външно стълбище.

Подходящо осветление за стълбище вътре в дома

Ето и нашите топ предложения за интериорните стълби:

  • Дискретно вградено осветление

Един от най-елегантните начини за осветяване на вътрешните стълби е деликатното вградено осветление.

Вграденото осветление за стълбище се монтира на ключови места на стената, в близост до отделни стъпала от стълбището. Самите осветители са сравнително малки, което осигурява много приятен интериорен ефект.

Дискретните вградени осветителни тела осигуряват нежно осветяване, което насочва практично, без да причинява отблясъци или сенки и същевременно създава красива осветена пътечка по стълбите.

Освен това така всяко стъпало става ясно видимо и преминаването е напълно безопасно. Може да изберете различна форма, според ефекта, който търсите – правоъгълна, квадратна, кръгла.

  • Стенни аплици

Стенните аплици също са подходяща опция за вътрешните стълби. Съветваме ви да ги монтирате на нивото на стената на нивото на очите или малко над него, за да получите добро осветяване без отблясъци. Те създават и красив интериорен ефект и са един от най-класическите стилове осветление за стълбища.

Тук общо взето може да изберете измежду два варианта – да инсталирате лентата по протежение на парапета или да я монтирате във вътрешния ъгъл на стъпалата. Зависи какъв е ефектът, който търсите. Това е един от най-съвременните варианти и внася доста модерна нотка в интериора/

Разбира се, винаги може да се доверите и на добрите стари осветителни тела за таван. За най-добро осветяване отгоре препоръчваме да заложите на LED луни.

Помислете дали няма да ви е най-удобно да заложите на сензорно осветление.

Подходящо осветление за външни стълби

Гореизброените видове осветление за стълбище са подходящи и за външните стълби. Отличителното тук е, че трябва да търсите осветители, които са предназначени за външни условия.

Може да се ориентирате по техническите параметри, като IP е търсената специфика, тъй като то показва нивото на защита срещу проникване на твърди предмети и вода, като по-високият IP рейтинг осигурява по-висока защита.

Достатъчно добри за тази цел са осветителите с рейтинг IP 44 и IP 65. IP 44 е подходящ за осветлението, което е частично изложено, например върху таван на покрити стълби. То осигурява защита от водни пръски от всяка посока. IP 65 може да се използва и в зони, които са директно изложени на дъжд и други по-агресивни метеорологични условия.

Помислете и за материала на изработка – добре е да издръжлив и устойчив на атмосферни влияния. Добри варианти са алуминий, неръждаема стомана и висококачествената пластмаса.

Най-подходящи тук са сензорните варианти, включително LED луните, които се включват при отчитане на движение в обсега.

ОБСЛУЖВАНЕ НА КЛИЕНТИ
ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ
© 2023 2Р България ЕООД. Всички права запазени.