fb pixel Какво не знаем за LED? Научете повече от 2r-bg.com

Всичко, което трябва да знам за осветление, базирано на ЛЕД технология

Всичко, което трябва да знам за осветление, базирано на ЛЕД технология

Определение

LED (“Light Emitting Diode”) крушката е светодиод, който излъчва светлина, когато през него протича електрически ток. Този вид осветление е силно предпочитано заради енергийната си ефективност и дълготраен живот. Светодиодите използват близо 85% по-малко енергия, отколкото халогенните осветителни тела или тези с нажежаема жичка.

Ако съпоставим LED крушките с нейните конкуренти, то нещата ще изглеждат по следния начин:

 

 

ЛЕД Крушка

Енергоспестяваща

с нажежаема жичка

Живот на крушката

35 000ч.

8 000ч.

1 200ч.

Ватове на крушката

(екв. на 60W)

10W

13W

60W

Приблизителна цена за брой

12 лв.

5,60 лв.

0.60 лв.

Животът на една LED крушка е значително по-дълъг, което означава, че няма да се налага да ги сменяте на всеки няколко месеца. Ако една LED лампа използва 10W електроенергия за 1 час, то за 8 часа тя ще харчи 80W, а за един месец 2400W. В същото време, енергоспестяващата лампа ще използва 104W на 8 часа, което прави приблизително 3120W на месец. Това показва, че използването на лед осветление спестява около 700W електроенергия месечно спрямо своят енергоспестяващ конкурент.

Какво е необходимо да знаете преди да закупите такъв тип осветление

 1. Лумените заменят ватовете

За разлика от традиционните осветителни тела, при LED осветлението лумените определят колко силно свети дадено тяло, а не ватовете. В този случай, ватовете определят колко електроенергия ще консумира осветителното тяло. За да си обясните това, ще ви дадем един пример.

LED еквивалента на една традиционна крушка от 60W, ще бъде между 6 и 12W, но ще свети също толкова силно. Математически, това обаче не може да се приравни, затова е прието светимостта да се измерва в лумени.

За добиете представа, погледнете следната диаграма:

Лумени

Крушка с нажежаема жичка

LED крушка

2600 lm

150 W

25 - 28 W

1600 lm

100 W

16 - 20 W

1100 lm

75 W

9 - 13 W

800 lm

60 W

8 - 12 W

450 lm

40 W

6 - 9 W

2. Избиране на цвят

Това, което различава LED продуктите от традиционните, е че при тях имате възможност да изберете цвят. Те се разделят на три основни цветови категории.

 I. Топло бяла (2700К-3300К) - Ако ви харесва светлината от крушките с нажежаема жичка, то значи изберете крушка, излъчваща топло бяла светлина.

 II. Неутрално бяла (4000-4500К) - Този цвят е подходящ за магазини, офиси, складове и др. Светлината е по-ярко бяла, без жълти оттенъци, подобно на флуоресцентните лампи.

III. Студено бяла (6000К-6500К) - В този случай, цветът на светлината е със синкав оттенък.

3. Индекс на цветопредаване (CRI)

 Индексът на цветопредаване определя колко естествено ще изглеждат цветовете. На снимката отдолу можете да придобиете представа как биха изглеждали цветовете в различните случаи. Ако закупувате LED oсветление за дома, то най-често избирания индекс е CRI 80.


 4. Дълготрайност на крушките

Колко време ще продължи животът на LED осветлението Ви, зависи от това колко време на ден го използвате. Също така трябва да внимавате при избора на производител. Лампи със светодиоди от EDISON издържат около 350 00ч., а тези на OSRAM между 15 000 и 50 000ч.

5. Гаранция

Както всяка друга електроника, LED осветлението също може да се развали. Затова, преди да зaкупите избраният от вас продукт попитайте какво трябва да правите, за да бъде гаранцията Ви валидна. Винаги пазете фактурата, гаранционната карта, а дори и опаковката на осветителното тяло, защото повечето фирми ги изискват.

6. Димиране

Разпространен мит е, че всички LED тела и лед ленти могат да се димират, а това не е така. Да се димира едно осветително тяло означава да се намали силата на светене.

Ако имате необходимост от димиране, то проверете дали това LED тяло може да се димира и по какъв начин, защото всеки продукт има своите специални изисквания.

За да сте сигурни, че ще изберете най-добрите продукти за вашето жилище, винаги се консултирайте със специалист. За ваше удобство, екипът на 2R разполага с такъв винаги на разположение!

ОБСЛУЖВАНЕ НА КЛИЕНТИ
ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ
© 2023 2Р България ЕООД. Всички права запазени.